Aktualności / Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą”

Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą”

2015-03-09 10:05

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie dnia 5 marca 2015 odbyło się spotkanie, podsumowujące edukacyjny projekt współpracy, dotyczący produktów z ryb, realizowany wspólnie przez LGR Kaszuby i Północnokaszubską LGR. W projekcie tym wzięli udział uczniowie i nauczyciele z 6 szkół ponadgimnazjalnych:

  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie,
  • Zespół Szkół nr 1 we Władysławowie,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie,
  • Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku

Na początku spotkania Pani Dyrektor Elżbieta Świętoń przywitała zgromadzonych w naszej szkole gości oraz podkreśliła, że placówka uczestniczy już po raz drugi w projekcie, który pokazuje młodzieży, jaką drogę przechodzi ryba od życia w naturalnym środowisku, poprzez połów i przetwórnię, w kuchni kończąc. Uczniowie mają dzięki niemu szansę zyskania doświadczenia poprzez obserwowanie utytułowanych mistrzów kuchni przy pracy.

Zgromadzonym na tej uroczystości gościom i uczestnikom projektu zrealizowane działania przedstawili w formie prezentacji uczestnicy projektu „Kuchnia z Ikrą” z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie – Aneta  Bara i Seweryn Stencel. Następnie głos zabrał Marek Byczkowski - Prezes Lokalnej Grupy Rybackiej, który pochwalił się wielkim osiągnięciem. Poinformował, że „Na konferencji w Brukseli „Kuchnia z ikrą” otrzymała nagrodę najlepszego projektu. Do sukcesu projektu z pewnością przyczyniła się doskonała współpraca między LGR Kaszuby i PLGR oraz szkołami (uczniami, nauczycielami oraz dyrekcją szkół) a także zaangażowanie w poszczególnych działaniach (w roli instruktorów) uznanych mistrzów kuchni zrzeszonych w Stowarzyszeniu Kucharzy Polskich.”

Natomiast Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich uhonorował statuetkami kucharzy dwie koordynatorki projektu - panią Ewelinę Lilę i Kamilę Rucińską Przekonywał, że bogactwo naszego regionu skrywa się w kuchni kaszubskiej, a województwo pomorskie jest liderem gastronomii polskiej. Zaapelował on do młodszych kolegów, aby pamiętali, że sukces jest wynikiem ciężkiej pracy. To jest niezwykle ważne i odróżnia nas od innych narodów świata. „Tutaj, w centrum Kaszub w Somoninie chyba nie muszę o tym mówić. Kaszubi nie gęsi i swoje potrawy mają, chociaż gęsią też stoją” - mówił Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Kulminacją spotkania było wręczenie przez Prezesa Lokalnej Grupy Rybackiej – Marka Byczkowskiego oraz Krzysztofa Szulborskiego wszystkim uczniom, uczestniczącym w zajęciach, certyfikatów potwierdzających udział w projekcie oraz podziękowań dla ich opiekunów. Wszyscy uczestnicy spotkania otrzymali także książkę kucharską  „Kuchnia z ikrą",  w której  znajduje się zbiór przepisów na dania z ryb wskazane przez uczniów. Ponadto publikacja została wzbogacona o zdjęcia uczestników projektu z zajęć warsztatowych. Z wielką radością czekamy już na kolejną edycję tak wartościowego projektu.

Źródło: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie.

Galeria
Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą” Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą” Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą” Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą” Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą” Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą” Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą” Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą” Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą” Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą” Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą” Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą” Zakończenie projektu „Kuchnia z ikrą”
Kalendarz wydarzeń
Lipiec 2024
1234567

891011121314

15161718192021

22232425262728

293031


Biuletyn Informacji Publicznej

Dziennik Ustaw

Monitor Polski