W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie dnia 5 marca 2015 odbyło się spotkanie, podsumowujące edukacyjny projekt współpracy, dotyczący produktów z ryb, realizowany wspólnie przez LGR Kaszuby i Północnokaszubską LGR. W projekcie tym wzięli udział uczniowie i nauczyciele z 6 szkół ponadgimnazjalnych:
Na początku spotkania Pani Dyrektor Elżbieta Świętoń przywitała zgromadzonych w naszej szkole gości oraz podkreśliła, że placówka uczestniczy już po raz drugi w projekcie, który pokazuje młodzieży, jaką drogę przechodzi ryba od życia w naturalnym środowisku, poprzez połów i przetwórnię, w kuchni kończąc. Uczniowie mają dzięki niemu szansę zyskania doświadczenia poprzez obserwowanie utytułowanych mistrzów kuchni przy pracy.
Zgromadzonym na tej uroczystości gościom i uczestnikom projektu zrealizowane działania przedstawili w formie prezentacji uczestnicy projektu „Kuchnia z Ikrą” z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie – Aneta Bara i Seweryn Stencel. Następnie głos zabrał Marek Byczkowski - Prezes Lokalnej Grupy Rybackiej, który pochwalił się wielkim osiągnięciem. Poinformował, że „Na konferencji w Brukseli „Kuchnia z ikrą” otrzymała nagrodę najlepszego projektu. Do sukcesu projektu z pewnością przyczyniła się doskonała współpraca między LGR Kaszuby i PLGR oraz szkołami (uczniami, nauczycielami oraz dyrekcją szkół) a także zaangażowanie w poszczególnych działaniach (w roli instruktorów) uznanych mistrzów kuchni zrzeszonych w Stowarzyszeniu Kucharzy Polskich.”
Natomiast Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich uhonorował statuetkami kucharzy dwie koordynatorki projektu - panią Ewelinę Lilę i Kamilę Rucińską Przekonywał, że bogactwo naszego regionu skrywa się w kuchni kaszubskiej, a województwo pomorskie jest liderem gastronomii polskiej. Zaapelował on do młodszych kolegów, aby pamiętali, że sukces jest wynikiem ciężkiej pracy. To jest niezwykle ważne i odróżnia nas od innych narodów świata. „Tutaj, w centrum Kaszub w Somoninie chyba nie muszę o tym mówić. Kaszubi nie gęsi i swoje potrawy mają, chociaż gęsią też stoją” - mówił Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Kulminacją spotkania było wręczenie przez Prezesa Lokalnej Grupy Rybackiej – Marka Byczkowskiego oraz Krzysztofa Szulborskiego wszystkim uczniom, uczestniczącym w zajęciach, certyfikatów potwierdzających udział w projekcie oraz podziękowań dla ich opiekunów. Wszyscy uczestnicy spotkania otrzymali także książkę kucharską „Kuchnia z ikrą", w której znajduje się zbiór przepisów na dania z ryb wskazane przez uczniów. Ponadto publikacja została wzbogacona o zdjęcia uczestników projektu z zajęć warsztatowych. Z wielką radością czekamy już na kolejną edycję tak wartościowego projektu.
Źródło: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | ||||