1,5 tony truskawek przywiezionych do Włoch z chmieleńskich i kartuskich pół rozdali Kaszubi na Światowej Wystawie EXPO w Mediolanie. Gości odwiedzających polskie stoisko zachwycał słodki smak i aromat naszych truskawek. EXPO to największa i najbardziej prestiżowa impreza biznesowa na świecie, która ma za sobą już ponad 250 lat tradycji. Pierwsza Wystawa Światowa, prezentująca dorobek kulturalny, naukowy i techniczny krajów i narodów świata, odbyła się w 1751 roku w Londynie. W tym roku EXPO odbywa się we włoskim Mediolanie, a uczestniczy w nim 147 państw. Organizatorzy spodziewają się, że wystawę odwiedzi nawet 20 milionów osób.
Kolejne EXPO odbędzie w Kazachstanie.
Truskawki znalazły się na targach dzięki zaproszeniu Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi. Akcję przeprowadziło Kaszubskie Stowarzyszenie Producentów Truskawek, którego przedstawiciele w strojach kaszubskich rozdawali truskawki w porcjach degustacyjnych z etykietką informującą o produkcie i miejscu jego pochodzenia. Włochy, obok Francji, są krajem o największej liczbie certyfikowanych produktów regionalnych, a znak jaki posiada kaszebsko malena – Chronione Oznaczenie Geograficzne, jest wśród włoskich konsumentów bardzo rozpoznawalny.
Promocja naszych truskawek miała miejsce również podczas konferencji pt. "Negocjacje bilateralne i wielostronne Unii Europejskiej a przyszłość gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej - perspektywy i zagrożenia" w której wzięli udział Tadeusz Nalewajk, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pekka Pesonen, sekretarz generalny Komitetu Copa-Cogeca (Rolniczych Organizacji Zawodowych oraz Spółdzielni Rolniczych Unii Europejskiej), Roberto Moncalvo, prezes Związku Rolników Włoskich Coldiretti, profesor Felice Adinolfii z Uniwersytetu w Bolonii oraz przedstawiciele organizacji rolniczych obu krajów. W panelach dyskusyjnych wzięli udział również: doktor Mirosław Drygas, dyrektor Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN; Andrzej Hałasiewicz - radca ministra, reprezentujący Stałe Przedstawicielstwo RP przy FAO, Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych oraz Magdalena Miśkiewicz z Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. Uczestnicy konferencji również degustowali truskawki kaszubskie i wyrażali się z uznaniem o ich walorach.
Była to kolejna udana truskawkowa promocja Kaszub (po Strasburgu i Brukseli). Wszędzie zauważają wysoką jakość naszych owoców.
Tegoroczny sezon pod względem ceny truskawek w skupach nie jest dobry dla rolników. Antidotum na niskie ceny, dyktowane w skupach przez pośredników i przetwórnie, jest zorganizowanie się producentów i rozpoczęcie wspólnej działalności w przetwórstwie truskawek. Kolejnym krokiem powinna być wspólna sprzedaż truskawek na rynki zagraniczne. To jednak wymaga kooperacji co najmniej kilku plantatorów, wiąże się z podjęciem ryzyka i z zainwestowaniem. Nie mniej jednak jest to kierunek rozwoju „truskawkarstwa” na Kaszubach.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | ||||