W związku z wejściem w życie, w dniu 26 lutego 2014 r. rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 lutego 2014 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem u dzików afrykańskiego pomoru świń (Dz. U. z 2014 r. póz. 247), Główny Lekarz Weterynarii przekazuje wytyczne dotyczące stosowania niektórych przepisów ww. rozporządzenia.
Poniższe wytyczne zostały wydane na podstawie następujących aktów prawnych:
-
ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U.z 2006 r. Nr 17, póz. 127, z późn. zm.);
-
ustawy z dnia 13 października 1995 r. Prawo łowieckie (Dz. U. z 2013 r. póz. 1326);
-
rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 23 marca 2005 r. w sprawie szczegółowych warunków wykonywania polowania i znakowania tusz (Dz. U. Nr 61, póz. 548 z późn. zm.);
-
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 września 2010 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegającym ograniczeniom, nakazom i zakazom (Dz. U. Nr 183, póz.
1231, z późn. zm.);
-
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 lutego 2014 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem u dzików afrykańskiego pomoru świń (Dz. U. póz. 247);
-
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 czerwca 2004 r. w sprawie zwalczania afrykańskiego pomoru świń (Dz. U. Nr 158, póz. 1658);
-
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 września 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych, jakie muszą spełniać gospodarstwa w przypadku, gdy zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia
zwierzęcego pochodzące z tych gospodarstw są wprowadzane na rynek (Dz. U. Nr 168, póz. 1643);
-
decyzji wykonawcza Komisji Nr 2014/ 100/UE z dnia 18 lutego 2014 r. dotyczącej niektórych tymczasowych środków ochronnych w odniesieniu do afrykańskiego
pomoru świń w Polsce (Dz. Urz. UE L 50, z 20.2.2014, s. 35);
-
dyrektywy Rady Nr 2002/99 WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającej przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia
zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 18 z 23.1.2003, s. 11);
-
dyrektywy Rady Nr 2002/60/WE z dnia 27 czerwca 2002 r. ustanawiającej przepisy szczególne w celu zwalczania afrykańskiego pomoru świń oraz zmieniającej dyrektywę 92/119/EWG w zakresie choroby cieszyńskiej i afrykańskiego pomoru świń (Dz. Urz. UE L 192 z dnia 20 lipca 2002 r., s. 27, z późn. zm.).
Poniższe wytyczne uwzględniają zasadę prowspólnotowej wykładni prawa, która nakłada obowiązek przeprowadzania wykładni przepisów krajowych tak, aby osiągnąć wymagany dyrektywą stan rzeczy (prawny, gospodarczy, społeczny) - wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 13 mają 2008 r. I FSK 600/07.
Całość pisma jest dostępna w załączniku.