Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach świętował zakończenie kolejnego przedsięwzięcia w ramach europejskiego programu Leonardo da Vinci. Uroczystość odbyła się 30 października br. i dotyczyła podsumowania projektu „Europejczyk wie, co je”, w którym wzięło udział 24 uczniów klas Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Projekt dotyczył wykorzystania zdrowej żywności w produkcji potraw i przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym. Każdy uczestnik odbył miesięczne praktyki zawodowe w Niemczech, podczas których mógł doskonalić swoje umiejętności zawodowe i językowe.
W wydarzeniu wzięły udział wszystkie osoby zaangażowane w realizację projektu, w tym dyrektor ZSP - Grzegorz Machola, dyrektor ZSZ - Krystyna Formela, (która przejęła obowiązki koordynatora po pani Marii Browarczyk) oraz nauczyciele i uczniowie. Zaszczycili nas także obecnością znakomici goście, tj. dyrektor Zespołu Ekonomiczno-Administracyjnego Szkół - pan Jacek Mazur, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Sierakowicach- pani Irena Kulwikowska, dyrektorzy szkół powiatu kartuskiego: pani Elżbieta Świętoń, pani Grażyna Maczulis, pani Alicja Bieńczyk, pan Kazimierz Klas oraz dyrektor Gimnazjum w Sierakowicach, a zarazem radny Powiatu Kartuskiego - pan Krzysztof Andryskowski. Licznie przybyli też rodzice uczniów uczestniczących w projekcie.
Po powitaniu gości przez pana dyrektora Grzegorza Macholę, głos zabrała koordynator – pani Krystyna Formela. W swoim wystąpieniu przedstawiła krótką historię działań szkoły w projektach Leonardo da Vinci. Podkreślając swoje doświadczenie stwierdziła, że napisanie projektu i jego akceptacja nie są sprawą łatwą przy tak dużej konkurencji. Wymaga to czasu, kreatywności, wytrwałości i zaangażowania, szczególnie od koordynatora projektu. Jednak uczestnictwo w takich przedsięwzięciach przynosi wymierne efekty i daje satysfakcję jego twórcom. Oprócz umiejętności stricte zawodowych uczniowie nabywają cennych umiejętności społecznych, przydatnych w codziennym życiu, takich jak współdziałanie w zespole, poznawanie siebie, komunikatywność, tolerancja itp. Realizacja takich projektów, to także świetna promocja szkoły i możliwość pozyskania dodatkowych funduszy.
Podczas spotkania przedstawiona została prezentacja multimedialna, podsumowująca przebieg praktyk oraz osiągnięte rezultaty. Pokazano zdjęcia z miejsca kursów, fotografie zwiedzanych niemieckich miast i form spędzania wolnego czasu. Ponadto mieliśmy możliwość obejrzenia filmu pt. "Chemia w żywności", który został zrealizowany przez uczniów pod kierunkiem nauczycieli – pana Grzegorza Jacewicza i pani Agnieszki Kazimierczak. Ważną częścią spotkania było uroczyste wręczenie dwudziestu czterem uczestnikom projektu certyfikatów Europass Mobilność. Są to międzynarodowe dokumenty potwierdzające nabycie umiejętności i kompetencji zawodowych, zwiększające atrakcyjność naszych przyszłych absolwentów na regionalnym i europejskim runku pracy.
W ramach propagowania zdrowej żywności przygotowano dwa stoliki, na których umieszczono różnorakie produkty spożywcze – również te niezdrowe. Wśród wartościowych, wymienionych w pierwszej kolejności, przeważały kosze z pięknymi jabłkami. Po zakończeniu uroczystości dziewczęta przebrane w zabawne stroje z owoców, wszystkim uczniom rozdawały jabłka. Gości natomiast zaproszono na poczęstunek złożony ze smacznych i oryginalnych potraw, przygotowanych przez uczniów-uczestników projektu pod bacznym okiem naszej mistrzyni, nauczycielki zawodu - pani Mirosławy Cyman.
Gdybyśmy mieli kolejną możliwość wyjazdu na praktyki zagraniczne, to bez wahania wzięlibyśmy w nich udział.
Realizatorzy i uczestnicy
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | ||||